2011. szeptember 23., péntek

Bertolt Brecht: Három színmű - Jelenlegi ára: 390 Ft

Bertolt Brecht: Három színmű
A három színmű: Kurázsi mama és gyermekei, A szecsuáni jólélek, A kaukázusi krétakör
Kurázsi Mama és gyermekei
Brecht a címszereplő Kurázsi mamában azt a kisembert mutatja be, aki felismeri a háború üzleti lehetőségét, és megpróbál magának minél több nyereséget kicsikarni belőle. Ezért a családját sújtó személyes tragédiák ellenére a végsőkig hisz a számára hasznot hajtó háborúban. Hite szükségszerűen vezeti a katasztrófába, melynek indítékait azonban elemezni, felfogni képtelen. A dráma erkölcsi problémája: az élet és a halál határhelyzeteibe kényszerítő világban lehetséges-e a kisembereknek – akárcsak minimális moráljuk megőrzésével – életben maradniuk, vagy a puszta vegetáció minden erkölcsi tulajdonság feladását követeli tőlük? A minimális morál fenntartásához – Brecht borotvaétre állított kérdésfeltevése szerint – az értelem, az igazság hatalma, vagy ennek hiányában az érzelmek ereje szükséges. A köznapok embere számára azonban egyik lehetőség sem adatott meg. Aki jó akar lenni, mint a néma lány, Kattrin a Kurázsi mama és gyermekeiben, az elpusztul.
Kaukázusi krétakör 
Az anyaságért vetélkedő két asszony küzdelme az Ótestamentumból ismert Bölcs Salamon ítéletéből. Az író ebben a darabjában az anya és a gyermek kapcsolatának problematikájával a szegények jogaira, igazságára, a hatalom és a javak birtoklásának a kérdésére, az ember valódi hovatartozására világít. A darab végén a bölcs bíró ítélete dönti el a vitát – kié legyen a gyermek – megnyugtatóan.
A szecsuáni jólélek 
Ebben a drámájában Brecht más oldalról közelíti a kizsákmányolásra épült társadalom konfliktusát. Sen Te, a segítőkész „ jólélek”, a szecsuáni utcalány csodás véletlen folytán vagyonhoz jut, kapitalista lesz. Ettől kezdve kettős szerepet kénytelen játszani: a segítőkész, jószívű, kedves lányét, és a lelketlen „ nagybácsi” gyáros szerepét, erre kényszerítik a körülmények, mert a jóság is csak a kíméletlenség útján érvényesülhet az osztálytársadalomban. Közben a szerelem, a boldogság helyett saját életét is az önzés, a fájdalom sérti fel, és teszi tönkre.
Használt és átkötött, de kiváló állapotban!



Jelenlegi ára: 390 Ft

Az aukció vége: 2011-09-28 13:59
. Bertolt Brecht: Három színmű - Jelenlegi ára: 390 Ft

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése